O Pagu

by | 1 ožu, 2021

Tura po otoku – što sve vidjeti na Pagu?

Pri prvom susretu s otokom Pagom, osobito ako dolazite trajektom ili automobilom, miješat će vam se različite emocije. Uz uzbuđenje zbog početka odmora i sreće koje donosi neizvjesnost otkrivanja nečeg novog, vrlo vjerojatno će vam se prikrast i osjećaj nemira. Pag je otok koji šokira surovim krajolikom svoje istočne obale. I vama se, neizbježno, budi pitanje, hej, ima li ičega na ovom otoku?

Otok fascinantne surove ljepote

Tek kada vam se prostre pogled na njegovu drugu stranu, shvatit ćete da je otok Pag više nego što se na prvi pogled čini. I to mnogo više! Zanimljivosti koje pruža Pag naprosto će vas oduševiti i nemojte se čuditi ako se na kraju zaljubite u ovo mjesto, s kojim se prvo trebate sprijateljiti da bi vam otkrilo sve svoje čari.

Šetnja gradom Pagom

Grad Pag nastao je na sadašnjoj lokaciji u 15. stoljeću. Za njegov tadašnji urbanistički plan zaslužan je poznati Hrvat Juraj Dalmatinac. Grad je do polovice 19. stoljeća bio okružen zidinama i obrambenim kulama. Do danas su sačuvana gradska vrata – Porta Marina i jedna od 9 kula – kula Skrivanat, koja je tijekom ljeta mjesto održavanja raznih događanja.

S tako dugom povijesti ne čudi što Pag obiluje kulturnim, povijesnim i umjetničkim znamenitostima. Posebno se ističu Zborna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Benediktinski samostan te Crkva svetog Jurja, zaštitnika grada i otoka Paga. Knežev dvor, koji se nalazi na glavnom gradskom trgu, nekoć je bio središte gradske i otočke vlasti. Sada se tamo održava Paško kulturno ljeto, razne predstave i izložbe. Od zanimljivih atrakcija posjetite muzej soli i muzej čipke, koja je na popisu UNESCO-ve kulturne baštine.

Gastro ture na Pagu

Mnogo mjesta na Pagu vezana su upravo uz jedinstvena gastronomska iskustva. Paška janjetina nadaleko je poznata i posjet ovom otoku ne može proći bez uživanja u tom specijalitetu. Ljubitelji sira imaju priliku posjetiti Siranu Gligora i saznati priču o paškom siru. Naravno, uživati i u degustaciji.

Zanimljivo je posjetiti i solanu u Pagu i vidjeti ogromne bazene i proces proizvodnje paške soli, jedne od najkvalitetnijih morskih soli u Hrvatskoj. Ne propustite i odlazak do maslinika u Lunu, koji se između 80 000 stabala maslina mogu pohvaliti i onim koje je staro više od tisuću godina.

Uspon na najviši vrh Paga

Najviša točka otoka Paga je Sv. Vid (342 m) i do njega možete doći s bilo koje strane brda. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu otoka, a do njega ćete najlakše doći iz Dubrave. Uspon nije osobito zahtijevan, tako da će i oni koji su u malo slabijoj formi moći uživati u predivnom pogledu s vrha, koji se pruža na cijelu Pašku uvalu.

Ornitološki rezervat Kolansko blato

Zanimljiv kontrast paškom krajoliku je Kolansko blato, močvarno područje nastalo tijekom posljednjeg ledenog doba, prije 13 tisuća godina. Među posljednjim je močvarama ovoga tipa u Europi. Sa svojih 535 hektara dom je brojnim vrstama flore i faune. Tu živi preko 163 endemskih vrsta riba, gmazova, i ptica. Stoga ne čudi što je posebno poznata destinacija za promatrače ptica.

Otok suptilnog bogatstva

Pag je otok bogate kulture i povijesti. Mjesto koje oživljava priču o životu marljivih i upornih ljudi. To je i otok osobite, pomalo drugačije, prirode. Ne uspoređuju ga uzaludno s Mjesečevom površinom. Stoga uzmite vremena za istraživanje, jer njegova je ljepota upravo u tom, naizgled jednoličnom kamenom krajoliku.