5 stvari po kojima je poznat otok Pag

by | 1 ožu, 2021

1. Sir

Najpoznatija gastronomska delicija otoka Paga je paški sir. Njegova posebnost krije se u prehrani autohtonih ovaca, koje pasu velebitskom burom osoljeno raslinje. Ono daje mlijeku karakterističan okus i miris. Zreli paški sir ima specifičnu tvrdoću i slanost, pikantan okus i svojstven miris, a svojom se teksturom topi u ustima. Nosi oznaku izvornog hrvatskog proizvoda, a čim ga probate, teško da ćete s Paga otići bez kojeg koluta.

2. Kamen

Ono što bi za neke bio nedostatak, Pažani su pretvorili u svoju prednost. Grubi kamen koji toliko odlikuje otok Pag, trudom vrijednih ljudi postao je isplativa industrija. Sada već nadaleko poznat, paški kamen koristi se na brojne načine.

3. Čipka

Paška čipka jedinstvena je ne samo zbog iznimno lijepih uzoraka, načina izrade i kvalitete već i zbog duge tradicije. Najstariji zapisi o njoj potječu još iz 15. stoljeća, kada se spominje samostan sestara benediktinki. Ova se vještina prenosila s koljena na koljeno, bez šablona ili nacrta.

Zanimljivo je da je carica Marija Terezija imala pašku čipkaricu koja je izrađivala čipku za potrebe bečkog dvora. Danas je paška čipka na popisu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine, a u Kneževom dvoru možete posjetiti Galeriju paške čipke.

4. Sol

Paška sol može se pohvaliti dugom tradicijom proizvodnje i priznatom kvalitetom u cijelome svijetu. Prva je u Hrvatskoj dobila oznaku izvornosti, što može zahvaliti čistom moru Paške uvale i idealnim uvjetima bez teških metala.

Magazini soli su skladišta, zaštićeni spomenici paške industrijske arhitekture. U jednom od njih, Ferdinandu, razgledati se može stalna izložba solarstva. Vrijedi posjetiti i Pašku solanu koja privlači brojne turiste, budući da se tamo još uvijek može vidjeti stari proces proizvodnje isušivanjem.

5. Janjetina

Paška janjetina nadaleko je poznat specijalitet specifičnog okusa. Za njega su zaslužni uvjeti pod kojima autohtone ovce žive i kako se hrane. One ovdje, na paškom kršu i kamenjaru jedu travu, divlje raslinje i ljekovito bilje koje ima visoku koncentraciju soli. Upravo je to zaslužno za poseban okus mesa.